2014-12-03

Keksadieniai!

Taip, mano virtuvėje prasideda keksadieniai. Ir nelabai svarbu, dideli jie ar maži (keksai, na bet jūs supratote). Toks džiaugsmas, kad galima jais visaip varijuoti - dėti įvairių prieskonių, mažų siurprizų, kaip antai riešutai ar džiovinti vaisiai, o gal visokie kremai.


Ir nežinau kodėl, bet kekso kvapas ir skonis gražina į vaikystę, į vaikystės Kalėdas. Tada namai kvepėdavo ne imbieriniais sausainiais, o keksais ir mandarinais.

Neseniai atradau (matyt, aš tokia paskutinė šioje žemėje) tobulą sąjungą tarp apelsino ir kardamono. Iš principo, pažintis su kardamonu įvyko netyčia, po to, kai akis išgraužė ir ausis išūžė daugelio pagyrimai jam, o prieskonių parduotuvėje jis taip nekaltai žvilgtelėjo į mane nuo lentynos. Tuomet mes 3 - se ir tapome draugais - aš, kardamonas ir žavusis apelsinas.


O vedu prie to, kad ir šis mano keksas neapsieina be puikųjų bičiulių. Pamėginkite ir jūs išsikepti Aguonį keksą su apelsinais ir kardamonu.

Jums reikės!

175 g. sviesto (kambario temperatūros)
175 g. cukraus
3 kiaušiniai (kambario temperatūros)
1 apelsino žievelė
1,5 v.š. apelsinų sulčių
1 a.š. malto kardamono
2 v.š. aguonų
175 g. miltų
1 a.š. kepimo miltelių


Gaminame!

1. Elektriniu mikseriu išplakame sviestą iki kol jis pasidarys purus. Skirkite tam pakankamai laiko,
nes nuo to priklausys paties kepinio pūrumas.

2. Po truputi, šaukštas po šaukto, į sviestą suberkite cukrų, po kiekvieno šaukšto gerai išplakdami. Masė turi būti puri ir beveik padvigubėti.

3. Taip pat elgiamės ir su kiaušianiais - mušame po vieną, kas kartą gerai išplakdami.

4. Į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę sudėkite nutarkuotą apelsino žievelė, aguonas ir iš to paties apelsino išspaustų sulčių (1,5 v.š.). Viską dar kartą gerai išmaišykite.

5. Atskirame inde miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir kardamonu. Viską suberkite į šlapius ingredientus ir ranka permaišykite (taip išvengsite, kad keksas nebūtų per kietas, kas gali nutikti, jei maišysite mikseriu).

6. Gautą masę sukrečiame į sviestų pateptą formą ir šauname į iki 180 laispnių įkaitintą orkaitę. Keksas keps apie 50 - 60 min., tad praėjus daugiau nei pusę laiko vis užmeskite akį. Ar keksas iškepęs sužinosite įbedę medinį pagaliuką į centrą - jei pagaliukas švarus, vadinasi iškepęs.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

About me

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts