2014-08-17

Kaip greitai bėga laikas...

...kad net kartais nespėji paskui jį. Atrodo tik planavom ilgai laukta kelionę, ir štai ji jau pasibaigė ir dar begalė įvykių išsirutuliojo. O mintyse tiek daug dalykų kuriais norisi pasidalinti - ir mažų ir didelių, skanių ir įdomių. Gal po truputi...

Italija puiki, chaotiška, karštai patraukli ir pastoviai stebinanti. Galima būtų pradėti nuo to, kad Romoje vos atskridus mus pasitiko žaibas, griaustinis ir stiprus lietus. Kai dar Lietuvoje į lagaminą dėjau vienintelį megztinį, tikrai nemaniau, kad tai bus pirmas dalykas, kurį norėsiu vilktis vos išlipusi iš lėktuvo. Hmmmm.... Suskubome ieškoti automobilių nuomos ir lėkti piečiau - o ten jau tikros atostogos... 

Šiandien perkračiau foto albumą. Dalinuosi visokiais bits and pieces (tiesa, nuotraukų mažoką, daugiau yra video, tad kai ateis mūza su idėjomis kaip viską sumontuoti į vieną video, pasidalinsiu - ten tikrai pasimatys viskas). O dabar tik akimirkos, akimirkos, akimirkos iš Neapolio, Positano, Sorrento...


Kas rytą Italijoje pusryčiaudami ir gerdami kavą užsikasdavome ten gan populiarių prancūziškų ragelių (croissant), arba itališkos variacijos Cornetto. Ir šį rytą liedama kvapnųjį itališką espreso į puodelį, prie jo tenorėjau skanaus, sviestinio, tokio tobulai susloksniuoto ragelio. Ech, kai neseniai gaminau didelė partiją, juk galėjau bent nedidelę dalį susišaldyti, bet tą kartą skrandis tvirtai nusprendė - "Kepam visus!". Su jumis receptu taip pat noriu pasidalinti. Jam reikės mažai ingredientų ir nemažai laiko (kantrybė irgi pravers).


Iš tokio kiekio gausis 16 vidutinio dydžio ragelių. 

Jums reikės!

Sluoksniuotai tešlai:
500 g. miltų
300 ml pieno
50 g. cukraus
30 g. sviesto
9 g. sausų mielių
1 1/2 a.š. druskos

Sviesto sluoksniui:
245 g. sviesto (pasidomėkite etikete, netiks joks riebalų mišinys ar margarinas - privalo būti sviestas)


Gaminame!

1. Visus tešlos ingredientus sumaišome, ir gautą masę kurį laiką minkome. Nepagailėkite jėgų, minkykite kol gausite elastingą ir kartu tvirtą tešlą. Išminkę tešlą dėkite į miltais pabarstytą blėkutę, apdenkite maisto plėvele ir rankšluosčiu ir dėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms (aš laikiau per naktį).

2. Ant stalo ar kito paviršiaus pasiklokite vieną kepimo popieriau lakštą. Ant jo išsidėliokite visą reikalingą sviestą - jį susipjausčiau maždaug panašaus dydžio gabalėliais, kad būtų lengviaus išsidėlioti. Turime gauti kvadratą, kurio išmatavimai yra 18x18 cm (kad butų lengviau sekti kraštines, prieš tai ant popieriaus nusipiešiau būtent tokį kvadratą). Išdėliotą sviestą apdengę kitu kepimo popieriaus lakštu, kočėlu stengiamės kvadratą padaryti vienodo storio. Tačiau per ilgai su tuo nežaiskite, nes sviestas pradės tirpti ir bus vis sunkiau ir sunkiau formuoti. Suformuotą sviesto kvadratą dedame į šaldytuvą. Pirmus 2 punktus pasidariau iš karto, tad kitą dieną palikau tik kočiojimui.



3. Kitą dieną, iš šaldytuvo išsitraukitę tešlą ir kočėlu, ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite kvadratą, kurio išmatavimai 26x26 cm. Iškočioję tešlą, ant jos uždėkite iš anksčiau suformuotą sviesto kvadratą (svarbu, kad sviestas būtų labai šaltas). Jį dėkite viduryje tešlos, pasukę istrižai. Tešlos kraštus užlankstykite kaip lankstytumėte voką. Šį voką vėl iškočiokite, tik šį kartą turite gauti stačiakampį, kurio išmatavimai yra 20x60 cm. Iškočioję, visus perteklinius miltus nuvalykite konditeriniu šepetėliu (švariu). Stačiakiampį sulankstykite į tris dalis, pradėdami nuo arčiausiai jūsų esančio krašto, lankstykite į priekį. Sulankstytą tešlą dėkite antgal į kepimo popieriumi išklotą ir miltuotą blėkutę, apdenkite maistine plėvele ir į šaldytuvą 30 min.

4. Po 30 min. tešlą kočiosime dar kartą iki tų pačių 20x60 cm. Išėmę ją iš šaldytuvo, kočiokite ją išilgai - viena kraštinė jau kaip tik bus 20 cm, tad beliks gauti 60 cm ilgį. Svarbu, kad ir kočėlas, bei paviršius būtų gerai miltuoti ir procesas ilgai neužtruktų, kad sviestas nepradėtų tirpti. Tad iškočiojate, nuvalote miltus, vėl sulankstote į 3 dalis, vėl į šaldytuvą. Visą šį procesą turite pakartoti dar 2 kartus. Po paskutinio iškočiojimo ir sulankstymo dėkite į saldytuvą ir palikite ten per naktį.

5. Ryte (nes nemanau, kad bus kantrybės laukti dar ilgiau), tešlą iškočiokite iki šių išmatavimų
20x112. Kadangi namie stalas ne toks didžiulis, aš savąją tešlą dalinau per pusę ir išsikočiojau po vieną(kitas tuo metu laukia šaldytuve) stačiakampį dydžio 20x56 cm. Tokį stačiakampį peiliu pasidalinkite į 4 dalis (po 14 cm), kiekvieną dalį dar perpjaunant istrižai pusiau, kad gautumėte 8 trikampėlius.

6. Kiekvieną trikampėlį suvyniokite į ragelį (vyniojimą pradėkite nuo trikampio pagrindo, kol pasieksite viršunėlę). Ragelio gautus galus sujungiau, kad išgauti tą lenktą formą. Visus suformuotus ragelius dėjau į kėpimo popieriumi išklotą skardą. Rageliai dar turi pastovėti šiltai(be skersvėju), kad truputi pakiltų - maždaug valandą.

7. Pagaliau priėjome prie palaimingo laiko, kada galėsime juos kepti. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Pakilusius ragelius patepame kiaušinio ir pieno plakiniu. Kepame apie 20-25 min. - praėjus pusei laiko skardą vertėtų apsukti.

Skanaus!!!!!!

P. S. Aprašant procesas gali pasirodyti painus, tad tikiu, kad gali kilti klausimų. Jei tik jų būtų, palikite man komentarą, su dideliu malonumu Jums padėsiu išsikepti skaniausius naminius croissant'us!!!! :)


6 komentarai:

  1. Tiesiog akys raibsta nuo tokių gražių Italijos vaizdų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir atrodo, kad už kiekvieno kampo yra ką pasižiūrėti. :)

      Panaikinti
  2. Šią vasarą įsimylėjau Italiją, tad tavo įrašas - toks gražus gražus nostalgijos pliūpsnelis.
    Ir, be abejo, raguoliai. Niekaip nesuprantu, IŠ KUR žmonėms tiek kantrybės juos namuose gaminti! Nors aplinkiniai ir sako, kad darbo ne tiek ir daug (ar, veikiau, ne tokio ir sunkaus), bet nesitiki.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ach, kaip yra ten ką įsimylėti. Turiu, matyt niekada nepasibaigsianti romaną su itališka virtuve. :)

      Darbo nedaug ir tikrai nesunku. Bet ta akimirka kai namuose pakvimpa sviestu ir iš orkaitės pradedi traukti mažus tobulus raguolius ir supranti, kad pats juos padarei nuo A iki Z - didžiausias džiaugsmas. Būtent dėl šios akimirkos ir norisi juos dar ir dar gaminti. Jule, pabandyk ir tikrai nesigailėsi. :)

      Panaikinti
    2. Žinoki, kadaise gaminau! Bet antrą kartą nebeprisiruošiu. Galbūt tavo įrašas ir įkvėps, ypač kai karščiai atvėso ir sviestas nebegrasina tirpti rankose.

      Panaikinti

About me

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts