2015-02-03

Mėgstu vasario mėnesį...

Tikrai ne todėl, kad patinka žiema ar pūgos, o todėl, kad tereikia palaukti vos 28 dienas, kad ateitų pavasaris. Žinau žinau, tik kalendorinis, bet vis tiek, jau kažkaip smagiau.

Ir dar smagu, kad ypatingai pastebimai pailgejo dienos. Kai naktis ne taip greitai užslenka, jau ant širdies 20 proc. geriau.


Beje, ne į temą - pagal galimybę dabar visur stengiuosi vaikščioti pėsčiomis. Kadangi neturiu kažkokio įtempto grafiko, kur reikia per 10 min. atsidurti visai kitame miesto gale, galiu sau leisti skirti daugiau laiko "persitransportavimui". Ir žinot ką - tas vaikščiojimas yra jėga. 4 - 5 km visai nedaug, o kiek malonumo. Pasidairai kas vyksta gatvėse, pamatai daug fainesnių žmonių (nes visi dideliausi surūgeliai sėdi sausakimšuose autobusuose arba kilometriniuose kamščiuose), apmąstai kas vyksta tavo gyvenime. Turbo! Gal todėl su dar didesniu nekantrumu laukiu pavasario, jo kvapų ir jos didenybės saulutės mano pasivaikščiojimo kelyje!

Prancūziškos svogūnų sriubos receptas jau kuris laikas tūno mano stalčiuje, o dabar jį ištrauksiu. Ir su Jumis pasidalinsiu. Įkveptas neseniai buvusios kelionės į Paryžių, apie ką, matyt, truputi vėliau. Taigi, sriuba. Sakoma, kad ji gydo nuo nelaimingos meilės (gal todėl, kad gerai "išsibliauni" dorodamas svogūnus?). Sunku pasakyt, o man ir išbandyt, ar tai tiesa, bet kad ji gydo žvarbų vakarą nuo alkio, nenuginčijamas faktas.


Jums reikės!

1 kg svogūnų
1 l jautienos, vištienos arba daržovių sultinio
2 valgomi šaukštai sviesto
Truputėlis saulėgražų ar rapsų aliejaus
1 stiklinė balto sauso vyno (vietoje jo galima naudoti 1 valgomą šaukštą obuolių acto)
Kelių riekelių baltos duonos
Skiltelės česnako
Mėgstamo fermetinio sūrio
Čiobrelio
Druskos ir pipirų


Gaminame!

1. Visus svogūnus nulupame, pjauname išilgai perpusę ir supjaustome plonais pusmėnuliais.

2. Pasiruošiame puodą storu dugnu. Įsikaitiname jį su sviestu ir truputėliu aliejaus (tik tam, kad sviestas nepradėtų degti). Ir dedame visus svogūnus. Jei pradžioje atrodys, kad jų smarkiai per daug, nesijaudinkite, kepdami svogūnai stipriai sumažės.

3. Kepame svogūnus apie 30 min. vis pamaišydami, kol įgaus gražią auksinę spalvą.

4. Kai svogūnai bus puikios spalvos, įpilkite vyną (arba actą), ir maišykite, kol visi prie dugno prilipę dalykai atšoks ir įsimaišys į bendrą masę.

5. Supilame visą sultinį, dedame čiobrelį ir paliekame sriubą virti dar 20 min.

6. Įsikaitiname orkaitę iki 200 laispnių ir joje apkepame baltą duoną, kol ji švelniai apskrus. Ją ištraukus iš orkaitės iš abiejų pusių patrinkite česnaku. Leiskite atvėsti. Susitarkuokite sūrį.

7. Išvirusią sriubą paragaujame ir įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Tada supilame į su orkaite draugaujančius sriubos indelius (užpildome 2/3 indelio). Ant viršaus išdėliojame mažesniais gabalėliais pjaustytą apkeptą baltą duoną ir gausiai užbarstome sūrį.

8. Visus indelius šauname į orkaitę (jos neišjunkite nuo tada kai pakepėte duoną) ir 3-4 minutes palaikome, kol sūris išsilydis ir truputi apskrus. Prieš valgydami leiskite jai 20 min. pailsėti.

Iš tokio kiekio laisvai pamaitinsite 4 žmones.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

About me

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts